Índex - Següent

L'ull crític 
de
 Josep Garí

 

Próleg del quadern Escrits a Cabrera - XVII . Josep Garí i Pons. POEMES DE CADA DIA. Gener de 1998. Per Albert Calls i Xart.

Josep Garí i Pons va néixer el 27 de novembre de 1923 a la població de Sant Andreu de Llavaneres ( a l'Alt Maresme). Era el segon fill d'una família molt humil que, quan ell tenia 5 o 6 anys, va traslladar-se a viure a Sant Adrià i al cap de poc temps a la localitat de Vilassar de Mar, on ja hi tenien algun familiar. Després va passar una malaltia i rebre un ajut dels vilassarencs, que sempre ha recordat amb afecte, va estudiar tenedoria de llibres i càlcul mercantil, i va entrar a treballar a la Cambra Agrària de Barcelona. Afeccionat als versos, i seguint la vocació del seu germà Francesc, que va morir a la Guerra Civil Espanyola (Balaguer), va començar la seva tasca com a poeta com ho fan gairebé tots: escrivint poemes dedicats, sota pseudònim, a les noies que treballaven als Rodatets. També va escriure versos esportius en el diari local Gol i, posteriorment, en el Balón, de Blanes. L'any 1945 va formar un grup anomenat SEBAGANAN, dedicat al teatre en el Patronat Vilassanès, i va escriure obres en vers que el grup interpretaba amb força èxit. Va casar-se i va entrar a treballar al Sindicat de Cabrera de Mar, localitat en què viu des de fa molts anys. Garí es considera a si mateix un poeta de carreró, que fa poesia incisiva i satírica. Ha escrit poesies del F.C. Barcelona -rebent la felicitació del mateix president Núñez-, i de tot tipus de personatges del pobles, com Vilassar i Cabrera, amb especial atenció a la vessant crítica i a les anomenades forces vives dels pobles. L'any 1995, publicat per l'Ajuntament de cabrera de Mar, va editar el recull de versos Poemes viscuts, on es podia trobar una bona mostra del seu art.
Deixant de banda ara el seu perfil biogràfic, Josep Garí i Pons és un versaire satíric que ha anat seguint, amb delit de lletraferit, els successos diaris-figures i paisatges- per plasmar-los en els seus mordaços paràgrafs estròfics. En els textos que ell escriu hi trobem fets tan descarnats com tragicòmics, i és que la vida, una mica, ja és així, com ell la retrata poèticament, amb una carretada de coses bones i una altra de dolentes.
<l'autor, des de la seva posició de poeta crític, observa i reflecteix angoixes, treballs d'un anar fent diari d'aquest món caòtic i inversemblant alhota. Exerceix el paper de poeta-notari de la realitat, on es troba ben ample, arrancant al vers la seva part més anguniosa i alhora divertita.
Si tirem uns quants anys enrere, era més comú trobar-se la figura, en els pobles, del poeta que escrivia vers satíric, que pelava la taronja de la vida quotidiana per extreure'n un suc agredolç que fes de bon passar, ben rimant-lo alhora.
I és que fotre's del mort i de qui el vetlla, amb la finor del poeta càustic, és un alliberament necessari. Josep Garí connecta amb aquesta premisa, i encara més, amb els seus versos ens recorda figures i paisatges de la memòria, amb un entranyable enyor que deixa un gust inoblidable.

Albert Calls i Xart - 1998

Índex - Següent